sobota, 21 września 2013

Bułeczki kukurydziane pikantne

Niedoceniana mąka kukurydziana... nieco sucha, ale po upieczeniu cieszy słonecznym kolorem. Te bułrczki świetnie smakowały nawet później, przekrojone na pół i wrzucone do opiekacza.
















"Bułeczki kukurydziane pikantne"

- 230g mąki kukurydzianej
- 110g białej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 2 jaja
- pół szklanki mleka
- puszeczka odcedzonej kukurydzy
- 1 małe chili bez pestek posiekane
- 100g żółtego sera startego
ew. posiekane zioła do smaku


Wszystkie produkty sypkie mieszamy razem. Dodajemy mleko, jaja i kukurydzę, wszystko miksujemy i dodajemy pozostałe składniki.

Przekładamy ciasto do papierowych foremek albo do blaszki z wgłębieniami i pieczemy 20 min przy 180st C.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to foremki silikonowe ;). Nie mam do nich przekonania, ale wygodne w użyciu sa na pewno :)

      Usuń