poniedziałek, 16 września 2013

Barszcz ukraiński Svitlany

Svitlana już 11 lat mieszka w Anglii, ale pochodzi z okolic Lwowa, więc dobrze wie, z której strony zabrać się za przygotowanie barszczu. Podała go nietypowo, bo zmiksowany na krem, ale z grzankami z ciepłego chleba z serem czosnkowym smakował wybornie!















"Barszcz ukraiński Svitlany"

- 4 buraki
-2 suszone grzyby
- 1 zielone jabłko
- 1 marchew
- lodyga selera
- mała papryka
- 1l bulionu
- sól, pieprz
- koperek i kwaśna śmietana do przybrania
- sok z 1/2 cytryny

Buraki oraz jabłko zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości /ok. pół godziny/. Obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jabłko pozbawiamy pestek i skórki.
Zagrzewamy bulion, wrzucamy do  niego warzywa, buraki, jabłko, zakrapiamy sokiem z cytryny. Dosmaczamy  i gotujemy ok. 20-30 min.
Miksujemy, podajemy przybrany koperkiem i śmietaną.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Trochę nietypowy, ale efekt bardzo fajny. A jak ladnie zachowany kolor buraczków!

      Usuń
  2. I najgorsze, ze dzis tez mam na niego ochote ;). A Swietlana chciala mi dac do domu...:(

    OdpowiedzUsuń