piątek, 9 sierpnia 2013

Zupa z rukwii

Co to jest rukiew, prawda? To rzeżucha wodna. W UK nadal popularna, z Polsce jakoś zapomniana. A to taka smaczna, pyszna roślinka. Zupa podbiła moje serce... i żołądek, naturalnie :).















"Zupa z rukwii"
- 05l rosołu
- 05 l mleka
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- sól, pieprz
- 400g rukwii
- kwaśna śmietana do dekoracji


Cebulę siekamy i podsmażamy w dużym garnku na oliwie. Ziemniak kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i przesmażamy 3-5 min na małym ogniu, mieszając. Zalewamy to rosołem i mlekiem, zagotowujemy, wrzucamy rukiew i gotujemy pod przykryciem dobre 10 min, na małym ogniu.
Miksujemy, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

1 komentarz:

  1. Łeeee a fuj nie wygląda za dobrze :)
    Ale łyżkę bym tej zupy mimo wszystko spróbowala.

    OdpowiedzUsuń