poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sernik z ricottą delikatny

Naprawdę delikatny, a kruchy spód rozpływa się w ustach. Niby nic niezwykłego, a ciężko się oderwać. Na szczęście szybko się kończy:)


















"Sernik z ricottą delikatny"

Na spód:
- 200g mąki
- szczypta soli
- 100g masła
- 1 łyżka cukru
- zimna woda

Na nadzienie:

- 2 opakowania serka ricotta /ok. 300g wyszło u mnie/
- 100ml kremówki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej /może być kasza manna/
- 140g cukru/
-3 jaja
- zapach waniliowy

Zagniatamy składniki na spód, można w malakserze.Dodajemy tyle wody, żeby zrobiło się gładkie ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce i wykładamy nim nasmarowaną masłem formę.

Ser mieszamy z cukrem, śmietanką, żółtkami, mąką kukurydzianą, zapachem i na końcu z ubitymi niezbyt mocno białkami. Wylewamy masę na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego na 200 st C piekarnika na ok. 40-45 min.

Można posypać cukrem-pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz