czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort bezowy z masą malinową

Latem panuje szał na tort bezowy z masą owocową. Po przebrnięciu kłopotu związanego z upieczeniem krążków bezowych, życie staje się łatwiejsze... I smaczniejsze.

















"Tort bezowy z masą malinową"

- 5-6 białek
- 0k. 300g cukru
- szczypta soli
– łyżka mąki ziemniaczanej

- opakowanie śmietanki 36% 0,5l
- 250g serka ricotta
-- pojemnik malin /200-300g/ lub innych drobnych owoców

Nagrzać piekarnik do 160 stC.

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Rozsmarować dwa równe krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę, a potem zostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia lub ok. pół godziny.

Śmietankę ubić, wymieszać z serkiem i malinami. /Jeśli je wmiksujemy, będzie masa o ładnym kolorze/. Przełożyć bezy i schłodzić przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz