poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Focaccia z anchois

Focaccie cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Kolejne blachy znikają w mgnieniu oka... trzeba tylko zmieniać na nich dekoracje. Sama nie przepadam za anchois, ale cóż... na drożdżowym cieście zjem prawie wszystko!
















"Focaccia z anchois"

- 0,5kg białej mąki
- 3-4 dag drożdży/albo 2 łyżeczki suszonych/
- 1 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru


- słoiczek anchois o ulubionym smaku


Zarabiamy składniki jak na drożdżowe ciasto, odstawiamy co najmniej na godzinę do wyrośnięcia. Rękoma natłuszczonymi oliwą rozciągamy w ręku na placek i układamy na natłuszczonej blasze. Czekamy 10min, smarujemy z wierzchu oliwą i układamy anchois. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Wstawiamy do nagrzanego do 2oostC piekarnika na dobre 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz