środa, 30 maja 2012

Kulki mięsne Pilota

I znowu pół kilo mielonej wieprzowiny w lodówce. A Najmłodszy odmawia makaronów polanych mięsnym sosem... podobno robię za gęste. Kotlety były dwa dni temu. Cóż, trzeba zrobić to samo, tylko inaczej:). Mięsne kulki Pilota mają tę zaletę, że doprawione są dość nietypowo: gałką muszkatołową i cynamonem. Czyli przyprawami, których zapach wywołuje we mnie kuchenne tęsknoty...












"Pilota"

- 1/2 kg mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki chlebowych okruchów, świeżych
- 2 duże, posiekane ząbki czosnku
- 2 jaja
- posiekanych kilka gałązek kolendry
-1/3 szklanki orzeszków piniowych
- po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu

Mieszamy mięso wraz ze wszystkimi składnikami. Solimy, pieprzymy. Formujemy małe kulki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie.
Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale i na drugi dzień wchodziły całkiem gładko:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz