poniedziałek, 20 października 2014

Siemieniucha

Siemieniucha
Nie ma to jak smak potraw już nieco zapomnianych. Ostatnio przypomina mi się coraz więcej potraw, którymi obficie raczono mnie w dzieciństwie.Wówczas uparcie odwracałam głowę, ale dzisiaj to zupełnie inna rozmowa. Wczoraj z przyjemnością pochłonęłam miskę takiej siemieniuchy żałując, że wcześniej o niej nie pamiętałam.


















"Siemieniucha"

- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 100g grzybów
- cebula
- 3 jaja ugotowane na twardo
- oliwa do smażenia


Kaszę gotujemy na małym ogniu ok. 17 min. Jaja gotujemy na twardo /10 min/.

W tym czasie grzyby kroimy w plasterki i siekamy cebulę. Wszystko przesmażamy na patelni na oliwie, zaczynając od cebuli. Lekko pieprzymy.

Do ugotowanej kaszy dodajemy jaja posiekane na twardo oraz usmażone grzyby z cebulą. Mieszamy i podajemy.

2 komentarze:

  1. Siemieniucha jak nazwa wskazuje jest to zupa z siemienia lnianego. Jest to potrawa regionalną kuchni wielkopolskiej. Na śląsku podobną zupą jest siemieniotka przyrządzaną z ziaren kopi. Twoja wersja z kaszą gryczaną być może była przyrządzaną w jakimś regionie Polski, jednak nie mogła ona nosić nazwy siemieniucha lub została Ci przedstawiona przez kogoś błędna nazwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemieniucha była podawana z jagłami, czyli kaszą jaglaną.

    OdpowiedzUsuń