piątek, 10 października 2014

Brytyjskie scones ziemniaczane

Sconsy ziemniaczane
Najfajniej wychodzą z dodatkiem słodkich ziemniaków, czyli patatów. Nie wiem, czemu te ostatnie są w Polsce takie drogie. W Anglii właściwie są tańsze od tych zwykłych. A podobno pękają od witaminy "C" w sobie...


















"Brytyjskie scones ziemniaczane"

- 150g mąki
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 pełne łyżki tłuczonych ziemniaków
- 50g stopionego masła
- 150ml mleka

Wymieszać suche składniki. W osobnej misce połączyć ziemniaki, mleko i masło. Dodać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 220st C.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm na posypanej mąką powierzchni. Wycinamy formą ulubione wzory i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok.15 min.
I jak to sconsy: najlepiej smakują z dodatkiem dżemu i bitej śmietany :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz