niedziela, 5 października 2014

Pachnący chleb z cukinią

Chleb z cukinią i przyprawami
Dzisiaj pierwszy raz tej jesieni zobaczyłam oszronione dachy o paranku. Ładne, ale zrobiło się tak jakoś... Trzeba było podgrzać w domu atmosferę. Po krótkiej ocenie stanu zapasów padło na chlebek z cukinią i przyprawami. Nieoceniony kardamon... w rozsądnych ilościach.

















"Pachnący chleb z cukinią"

- 230g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
- 6 płaskich łyżek brązowego cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oilwy
-1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren kardamonu
- kilka ziaren posiekanych orzechów włoskich
- 150g startej cukinii

Do miksera wrzucamy startą cukinię, dodajemy jajo, oliwę i suche składniki, mieszamy. Na końcu dodajemy przyprawy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do narzanego do 200st piekarnika na ok. 50 min.

1 komentarz:

  1. Mmm, taki zapach z pewnością ogrzał atmosferę :)

    OdpowiedzUsuń