środa, 30 lipca 2014

Chlebek herbaciany

Chlebek herbaciany
Brytyjczycy mają swój "Teabread", czyli chlebek herbaciany. I jest on jakoś tak herbaciany podwójnie: bo to i wyrabia się go z naparem z herbaty i zajada popijając najchętniej herbatą. Koniecznie posmarowany masłem!
















"Chlebek herbaciany"

- 300g pomieszanych rodzynek korynckich i sułtanek
- pół litra mocnej herbaty
- 220g cukru, chętnie muscovado
- 2 jaja
- 500g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Rodzynki zalewamy naparem herbaty i zostawiamy na całą noc.

Ubijamy jaja z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i na końcu rodzynki pozostałym płynem. Dobrze mieszamy.

Przelewamy masę do wysmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Pieczemy ok.45-50 min albo sprawdzamy patyczkiem do momentu, kiedy będzie suchy.

Podajemy z masłem!

2 komentarze: