piątek, 11 lipca 2014

Bezglutenowe muffinki z serem i orzechami

Bezglutenowe muffinki z serem i orzechami
Szalejący bezgluten? Odjęło mi mowę, kiedy zajrzałam do piekarnika. A tylko niewinnie wymieszałam mąkę bezglutenową z kukurydzianą. Nie z inteligencji, tylko z lenistwa. Nie zauważyłam, że skończyła się ta pierwsza. I wreszcie coś porządnie wyrosło!















"Bezglutenowe muffinki z serem i orzechami"

Nadzienie:

- 100g białego sera typu ricotta lub mascarpone + 50g cukru + kilkanaście orzechów włoskich

Ciasto:

-100g mąki bezglutenowej
-100g mąki kukurydzianej
- 2 jaja
- 2łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oliwy

Wszystkie składniki ciasta dobrze zarabiamy w mikserze i napełniamy masą papierowe foremki do 2/3 wysokości. W każdej porcji robimy niewielkie wgłębienie i napełniamy je masą serową.
Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190stC.




1 komentarz: