piątek, 20 lipca 2012

Ciasto z jabłkami i makiem czyli "Japonka"

Skąd się wzięła ta nazwa? Japonka? Nie wiem, to przepis wygrzebany z dawnych czasów, jak jeszcze nikt nie słyszał o "okrągłym stole". Może tak sobie wyobrażano kuchnię japońską? To nie jest aż tak istotne. Dla mnie smak tego ciasta jest super odkryciem - moje polskie kubeczki smakowe aż za bardzo cieszyły się na połączenie maku i startych jabłek...













Ciasto z jabłkami i makiem

- 0,5kg jabłek startych na grubych oczkach
- 20 dag maku
- 15 dag masła lub margaryny
- 6 łyżek kaszy manny
- szklanka cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem w malakserze, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy kaszę, mak i starte jabłka oraz proszek do pieczenia. Osobno ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą.

Ciasto pieczemy przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. ciekawe połaczenie,musze spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jest pyszne i latwe, pieklam go juz kilka razy. Ja robie na gore polewe czekoladowa

    OdpowiedzUsuń