czwartek, 12 lipca 2012

Nalewka jagodowa czyli jagodzianka

Nalewka na czarnych jagodach? W zeszłym roku potraktowałam ją z przymrużeniem oka. Tego lata, po spróbowaniu, zmieniłam zdanie. To naleweczka, która zasługuje na miejsce w domowym barku. Kolorek nieco zastanawiający, za to ciekawa w smaku. A że na straganach zaczął się jagodowy wysyp, wybrałam się po nowe owoce ;)














Nalewka jagodowa zwana jagodzianką

-1 l czarnych jagód
- cukier
- spirytus
- szkalnka wody
-2 goździki
- ew. cynamon

Owoce płuczemy, wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem tak, żeby jagody były nim rownomiernie pokryte, max 1 kg!
Zalewamy spirytusem wymiesznym z czystą wodą, aby wszystko się pod nim znalazło. Stawiamy na miesiąc na parapecie okiennym. Zlewamy do butelek filtrując i czekamy jeszcze choć z dwa miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz