sobota, 14 lipca 2012

Nalewka aromatyczna

Wiem, wiem, wiem. To czas słońca, ciepła i owoców. Ale nic nie poradzę na to, że przy zimowym stole, a zwłaszcza w Święta, świetnie się wpasowuje nalewka aromatyczna. A żeby ją pić w owym czasie, już dziś trzeba zrobić to i owo ;).
















Nalewka aromatyczna

- 0,7l spirytusu
- 0,25 l koniaku /lub brandy/
- szklanka cukru, najlepiej brązowego
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 6 goździków
- 5 ziaren kardamonu
- 1 laska wanilii przekrojona na pół w poprzek
- kora cynamonu 2-3cm

W dwóch szklankach wody rozpuszczamy cukier /podgrzewając!/, dodajemy przyprawy, studzimy. Otrzymany płyn łączymy z alkoholem i trzymamy go szczelnie zamknięty w szklanym naczyniu przez miesiąc. Po tym czasie filtrujemy do butelek i czekamy grzecznie pół roku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz