środa, 4 lipca 2012

Francuskie ciasto z pleśniowym serem na śniadanie

Wakacje. Rano już trwa i trwa, a moje dzieci jeszcze w łóżeczkach. Jedno dziecko już ma 2 m wzrostu, a drugie zaraz będzie tyle miało. Trzeba więc dopasować do tych wielkości śniadanie. Szczęśliwie moje dzieci nie boją się kalorii, więc ciasto francuskie z serem na śniadanie spotkało się ze spokojną akceptacją.














"Przekąska z francuskiego ciasta i sera pleśniowego"

- Porcja ciasta francuskiego gotowego /"Frosta" ma już pokrojone na kawałki/
- 250g pleśniowego sera niebieskiego, pokruszonego
- 150g ricotty lub innego twarożku
- świeżo zmielony pieprz
- jajo do smarowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwijamy na desce. Jeśli jest w jednym kawałku, dzielimy na równe kwadraty. Na połowie z nich nakładamy dobrą łyżeczkę serów zmieszanych ze sobą i doprawionych pieprzem. Smarujemy brzegi zmąconym jajkiem, przykładamy drugim kwadratem i dobrze przyciskamy brzegi palcami. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 15 min. Proste, szybkie i smakowite.

2 komentarze:

  1. mase pysznych przepisow....nie mialam chwili by zerkac co tutaj dobrego i smacznego slychac a tu tyle nowosci.....fajnie....jak wroce z wakacji to bede gotowac.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wracaj szybko, zeby przerozne porzeczki i truskawki sie nie pokonczyly ;)))

      Usuń