piątek, 6 lipca 2012

Ciasto z agrestem

Nie jestem entuzjastką agrestu. Ale jego połączenie ze słodkim  
ciastem to niegłupi pomysł. O dziwo, lepiej smakuje z popołudniową herbatą niż kawą. Albo tak mi się tylko wydaje ;)
















"Ciasto z agrestem"

- 30-40dag agrestu
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych migdałów
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Agrest płuczemy i obieramy.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja, mąkę, migdały, proszek.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto i wciskamy w nie agrest, jeden blisko drugiego. Wstawiamy na 50 min do piekarnika nagrzanego do 160st.

2 komentarze:

  1. Witam!
    Smacznie tu u Ciebie:))
    Ja uwielbiam agrest , szczególnie ten czerwony, dojrzały...mniam , a w cieście jest superowy!

    Pozdrawiam i zapraszam na wizytę do Domu Rozalii,
    Herbatka i coś słodkiego też się znajdzie :)

    OdpowiedzUsuń