sobota, 14 maja 2011

Grillowane warzywa



Zdawałoby się, że sezon grillowania rozpoczęty, tylko pogoda psikusy wyprawia. Ale tak samo maj był kapryśny rok temu. Cudowna pogoda w środku tygodnia i deszczowe weekendy, trzymające wszystkich w domu... Na szczęście dzisiaj zapowiada się akurat w sam raz, na rozpalenie grilla. Mój najmłodszy zje tylko kiełbaskę, a starszy karkówkę. Nie wiem, czy uda się ich namówić na te moje warzywa ;)...





"Warzywa z grilla"

- cukinie
- bakłażany
- papryka

Cukinie myjemy, obcinamy końcówki, kroimy na niezbyt grube plasterki. To samo robimy z bakłażanem. Jeśli jest młody - nie ma problemu z goryczką. Jeśli trochę starszy, posypujemy plastry odrobiną soli i czekamy, aż puści sok, który z niego usuwamy. Nie płuczemy! Nabierze wilgoci...
Paprykę czyścimy z ogonka i wszelkich białych części. Kroimy na ćwiartki i jeszcze raz na dwa trójkąty lub dowolne.
Układamy na tackach i opiekamy.
W tym czasie szykujemy sos do polania:
- pół pęczka zielonej pietruszki
- 20 listków mięty
- 20 listków bazylii
- 2-4 ząbki czosnku
- oliwa 1/2 szklanki
- ocet winny1/2 szklanki
- sól
- pieprz
Wszyskie składniki mieszamy ze sobą, polewamy nimi gotowe gotowe warzywa i podajemy.

1 komentarz:

  1. Niestety nie mam grilla ale mam patelnię grllową. Warzywa z grilla bardzo lubię jak pojadę do rodziców to się pobawię grillem. ps oda mi się przepis na sos.

    OdpowiedzUsuń