wtorek, 10 maja 2011

Ciasteczka owsiane



I kto to wymyślił, że ciastka owsiane są zdrowsze i bardziej dietetyczne? No dobrze, prawie bez glutenu... ten owies. Ale dodatki? Masełko? Cukier? Gdzie ta dieta? A ja latami ze smutkiem sięgałam po te owsiane, żeby nie przytyć... Trzeba im jedno oddać: są smaczne! Moje zniknęły błyskawicznie: w buziach własnych dzieci, ale i tych od znajomych... Nie znam lepszej rekomendacji!






"Ciastka owsiane"

- 300g płatków owsianych
- 200g ciemnego cukru
- 100g jasnego cukru
- 300g masła
- 2 czubate łīżki mąki pszennej
- 1 jajo
- esencja migdałowa bądź waniliowa
- ew. rodzynki do smaku

Do malaksera wsypujemy płatki, cukier i mąkę. Lekko mieszamy, dodajemy masło, jajo i zapach. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy, teraz ew. pora na rodzynki.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nich łyżką porcje ciasta daleko od siebie!! Rozpłaszczamy lekko i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. U mnie wystarczyło 8 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz