czwartek, 1 maja 2014

"Proste rogale drożdżowe"

Deszcz, dla odmiany... a w polskim sklepie były świeże drożdże! Na nich ciasto rośnie lepiej, niż na suszonych. Padło na proste rogaliki. Dla mnie z dżemem, tylko z cukrem dla nastolatka...
















"Proste rogale drożdżowe"

- 1 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 6 jaj
- 1/2 kostki masła
- dżem

Utrzeć jaja z cukrem, dodać stopione masło, mąkę i ciepłe mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Ubijać do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Smarować je łyżeczką dżemu, zwijać w rogale i układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na kolejne 20 min.
Pieczemy w piekarniku przez 20 min na 200stC.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz