środa, 9 kwietnia 2014

Zapiekanki z czosnkiem i pietruszką

Nie wiem, czy zapiekanki to właściwa nazwa. W części się pokrywa ze znaczeniem tego słowa. Po włosku to po prostu schiacciata i tyle.
Ja część posmarowałam pikantnym pesto dla koloru.

















"Zapiekanki z czosnkiem i pietruszką"

- pół kilo mąki
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży w proszku, z czubkiem
- 3 łyżki oliwy
- 330 ml ciepłej wody

Na posmarowanie:

- 4 łyżki oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pęczek posiekanej zielonej pietruszki
- łyżeczka soli

Z podanych składników dobrze wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy na godzinkę.
Dzielimy na części, formujemy je w podłużne płaskie bochenki i układamy na wysmarowanej blasze.
Mieszamy składniki do posmarowania ciasta i nakładamy je na wierzch bochenków. Czekamy jeszcze 20-30 min i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy ok. 15-20 min.

2 komentarze:

  1. Zgadzam sie świetny pomysł.
    Kochana wyłącz tą weryfikacje obrazkową bo kurcze aż sie nie chce potem komentować :(

    OdpowiedzUsuń