wtorek, 1 kwietnia 2014

Chleb z koprem włoskim

Wielką fanką kopru włoskiego to ja nie jestem, ale doceniam jego zdrowotne właściwości. A że pachnie na chlebku ładnie, to i zjadłam grzecznie.
















"Chleb z koprem włoskim"

- 450g białej mąki chlebowej
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- łyżka pokruszonych nasion kopru
- 300ml ciepłej wody
- 3dag stopionego masła
- 1 białko jaja do posmarowania lub łyżka mleka skondensowanego

Z mąki, soli, cukru, wody i masła zarobić elastyczne ciasto, wtłaczając jak najwięcej powietrza. Pod koniec dodać nasiona kopru. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Uformować z ciasta bochenek, przełożyć na wysmarowaną blachę do pieczenia, naciąć przez środek i poczekać jeszcze pół godziny.
Posmarować z wierzchu białkiem, posypać nasionami kopru dla dekoracji i piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz