czwartek, 27 marca 2014

Ciasto drożdżowe z pesto

No bo jak to nazwać? Po włosku to "piegata con pomodorini", ale przetłumacz to na polski! Zakładki z pomidorami? Jak zwał tak zwał, pyszne danie na kolację!
















"Ciasto drożdżowe z pesto"

- pół kilo mąki
- łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- dobra szklanka ciepłej wody

- pesto z pomidorów do smarowania
- kilka suszonych pomidorów z oliwy do dekoracji
- parmezan do posypania

Zarabiamy ciasto drożdżowe starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czyli mieszamy wszystko ręką albo w malakserze z łopatkami do ciasta drożdżowego.
Odstawiamy na dobą godzinę, żeby urosło. Zarabiamy jeszcze raz, dzielimy na porcje, np.na 4 i każdą z nich smarujemy pesto i układamy na wierzchu pomidory z zalewy. Posypujemy parmezanem i układamy na wysmarowanej blasze.
Czekamy kolejne pół godziny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok. 20 min.

2 komentarze: