czwartek, 3 listopada 2011

Zupa grzybowa z gryczaną kaszą

Brrr... ta mgła. I wilgoć! Same niskie temperatury nie są dokuczliwe. Ale ta przenikliwa wilgoć? Nic, tylko jazda do domu na ciepłą zupę. A grzybowa z kaszą niesie same miłe skojarzenia. Pewnie miesza się w niej trochę świąt, trochę wspomnień zrazów...













"Grzybowa z kaszą gryczaną"

- garść suszonych grzybów albo 30 dag świeżych
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g kaszy gryczanej
- 4 szklanki wywaru z rosołu, ew. wody

Suszone grzyby zalewamy wodą, czekamy i podgotowujemy. /Świeże kroimy na plasterki./ Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i osączone grzyby. Na końcu kaszę. Krótko podsmażamy i wszystko przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Można podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz