niedziela, 13 listopada 2011

Tarta z mango i kokosem

Hm, więcej tego mango w nazwie niż smaku... ale samo ciasto zyskało nieoczekiwany aplauz.... Nawet u tych, którzy twierdzili, że oni za kokosem nie za bardzo :)))















"Tarta z mango i kokosem"

Ciasto:

Zarobić ciasto z 1/4kg mąki, 60 dag cukru, 15 dag masła, 2 łyżek śmietany i jaja. Włożyć do lodówki na godzinkę. Upiec w formie do tart i odstawić do przestygnięcia.

nadzienie:

- opakowanie serka mascarpone 250g
- 150ml mleka kokosowego lub kremówki
- 300g wiórków kokosowych
- owoc mango pokrojony na plasterki

Jaja i cukier ucieramy mikserem na puszytą masę. Dodajemy serek, wiórki i mleczko. Mieszamy delikatnie. Przekładamy na upieczone ciasto. Układamy na wierzchu mango. Pieczemy ok. 40 min na złoty kolor. Chłodzimy i nawet przed podaniem wstawiamy do lodówki :)

1 komentarz: