sobota, 25 marca 2017

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy.




Można pasztet z warzyw? Można. Co prawda trzy dnia jedliśmy. Na ciepło i na zimno. Ostatnie podanie z barszczem - zagrało zadziwiająco dobrze.  Oczywiście z czystym barszczem.


















"Pasztet z soczewicy"


- 250g czerwonej soczewicy/może być i zielona/
- 0,,5 l wody
- liść laurowy
- 250g startego żółtego sera
- 150g posiekanych grzybów
- 2 jaja
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Soczewice gotujemy w wodzie ok. 20 min. z liściem laurowym. Solimy i pieprzymy do smaku. Wyjmujemy liść.
Studzimy. Smarujemy podłużną formę masłem.
Do soczewicy dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. ja jeszcze dodałam posiekane chili.

Pieczemy ok. godziny na złoty kolor.

























































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz