piątek, 23 stycznia 2015

Sconsy z serem feta i czosnkiem

Sconsy z serem feta i czosnkiem
Angielskie domki nie zdają zimą egzaminu. Mam wrażenie, że budujący tutaj domy od wieków upierają się, żeby lekceważyć obecność czwartej pory roku w ich kalendarzu. Jakie ocieplenia, dlaczego nie szpary? Wystarczy ubrać grubą kamizelkę, ciepłe skarpety i po kłopocie. No nie do końca, chętnie przyłączyłabym do moich kotów zgodnie okupujących półkę nad kaloryferem, ale zamiast tego upiekłam sconsy.











"Sconsy z serem feta i czosnkiem"

- 270g mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka soli
- nieco papryki sproszkowanej /opcjonalnie/
- 7,5 dag sera feta pokrojonego w kosteczkę
- 1 łyżka posiekanego drobno czosnku

Wsypujemy do miski mąkę i proszek, dodajemy sól. Wlewamy mleko i mieszamy mikserem. Dodajemy czosnek i ser, dobrze wyrabiamy.
Na podsypanym mąką blacie formujemy wałek i kroimy na 2-centymetrowe plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem lub folią i pieczemy w nagrzanym do 200stC piekarniku ok. 20 min. Może mniej, mój piekarnk ma ostatnio humory... Może nie chce dogrzewać domu.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz