wtorek, 26 listopada 2013

Zupa porowo-ziemniaczana z rozmarynem

Prawdziwa pychotka. W angielskim stylu. Łagodna, delikatnie pachnąca... elegancka ;)

















"Zupa ziemniaczano-porowa z rozmarynem"

- 0,5 kk porów
-3/4kg mączystych ziemniaków
- 1l rosołu z kostki /lub wody/
-1 1/2 szklanki mleka
-duża gałązka rozmarunu
- 5 dag masła lub 3 łyżki oliwy

Pory myjemy, obieramy kroimy na plasterki. Wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz rozmaryn. Przesmażamy chwilę razem, zalewamy wodą lub rosołem. Gotujemy na małym ogniu ok.20 min, dolewamy mleko i gotujemy na mrugającym ogniu jeszcze chwilę. Dosmaczamy.
Wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy.

2 komentarze: