czwartek, 21 listopada 2013

Czekoladowe ciasto Rokity

A czy ktoś jeszcze pamięta tego diabełka zamieszkującego często podmokłe tereny, śpiącego na drzewie, najczęściej na wierzbie. I niezbyt rozgarniętego, bo byle baba dawała mu radę. Ale jego pomysł na ciasto czekoladowe bez dwóch zdań zdaje egzamin. Jest gęste od czekolady i pikantne... no, może nie jak piekło :)













"Czekoladowe ciasto Rokity"

- 6 łyżek rozpuszczalnej czekolady
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200g masła
- 350g cukru
- zapach lub łyżka likieru czekoladowego do smaku
- 2 jaja
 - szklanka maślanki
- łyżeczka chili

Miksujemy masło z cukrem, wrzucamy jaja. Dodajemy mąkę, proszek, sodę, czekoladę, maślankę i zapach lub likier.

Formę smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką  i przelewamy do niej masę.

Pieczemy ok. 40 min przy 190 st C.

3 komentarze:

  1. Ja pamiętam :)
    A ciacho wygląda wspaniale, lubię połączenie czekolady i chilli :)

    OdpowiedzUsuń