piątek, 15 listopada 2013

Ryż Isabelle Allende

Birgit wyprawiała urodziny. Przygotowała obłędny ryż, na który przepis wzięła z jednej z książek Isabelle Allende. Problem w tym, żeBirgit znała tylko niemiecki tytuł, który po przetłumaczeniu na angielski nijak mi się kojarzył z polskimi tytułami. Ale ryż smaczny bardzo!













"Ryż Isabelle Allende"

-szklanka okrągłego ryżu
- 5 szklanek mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- laska cynamonu
-cytryna umyta, pokrojona ze skórką w cienkie plastry.

Ryż płuczemy przez chwilę w ciepłej wodzie, odcedzamy. Wsypujemy do garnka z mlekiem i gotujemy tak długo, aż mleko się wchłonie. Po drodze dodajemy cytrynę, cukier i cynamon. Mieszamy często pod koniec gotowania, żeby ryż nie przywarł do dna. Podajemy na deser.

2 komentarze:

  1. Zjadłabym taki na śniadanie ;)
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam taki ryż :) Z cynamonem musiał być wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń