wtorek, 5 listopada 2013

Kurczak w sosie koniakowym

Kurczak w sosie koniakowym
Ja w czasie gotowania się zorientowałam że nie mam w domu koniaku. Ale miałam whiskey!! Zadziałało rewelacyjnie.



















"Kurczak w sosie koniakowym"

- 2 piersi kurczaka przecięte na pół
- 250g grzybów /mogą być pieczarki ja miałam chińskie/
- 1/4 szklanki koniaku
-1/3 szklanki kremówki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- sok z 1/2 cytryny

Kurczaka posypujemy przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Grzyby czyścimy. Kroimy w paseczki. Obsmażamy na oliwie dosmaczając solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki.
Kurczaka obsmażamy na dużej patelni. Przekładamy do grzybów. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy koniak, śmietankę, dosmaczamy.
Wkładamy wszystko na chwilę do sosu, żeby się zagrzało i podajemy. Świetne z kolendrą lub zieloną pietruszką.

1 komentarz: