wtorek, 12 listopada 2013

Focaccia Stromboli

Czyli rolowana focaccia z mozzarelą i liśćmi bazylii... ewentualnie z rozmarynem, też dobrze pachnie. U mnie tak pachniała. I czosnkiem. Pyszna na kolację.

















"Focaccia Stromboli"

- 350g mąki
- 7 g drożdży suchych /ok.1,5 -2 dag świeżych/
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżka rozmarynu

na nadzienie:

- ok. 150g mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- ew.zmielony czarny pieprz do smaku

Zarabiamy ciasto drożdżowe: mieszamy suche składniki i dolewamy wodę z oliwą, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. odstawiamy pod ściereczką na godzinę.

Przenosimy na gładką powierzchnię, rozwałkowujemy podsypując mąką na prostokąt i posypujemy składnikami nadzienia. Rolujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 30-35 min.
Pyszne ciepłe ale rano też było niezłe.

1 komentarz:

  1. Robiłam już kilka razy focaccie, ale takiej rolowanej jeszcze nie widziałam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń