piątek, 22 listopada 2013

Babka cytrynowa pachnąca

Delikatna słodycz złamana cierpkością cytryny. Kieliszek delikatnego limoncello dodany do ciasta może zdziałać cuda. Można użyć innego likieru tak długo, jak ma jakiekolwiek połączenie z limonką lub cytryną.
















"Babka cytrynowa pachnąca"

- 150mąki ziemniaczanej
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka miękkiego masła
-250g cukru
- 50 ml limoncello /opcjonalnie/
- skórka otarta z dużej cytryny
- 4 jaja

Na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok mniej więcej z połówki cytryny


Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja. Wsypujemy mąki i proszek, skórkę cytryny, wlewamy likier.
Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej.
Pieczemy około godziny przy 180st C. Wyjmujemy, lekko studzimy, wyjmujemy z formy.
Szykujemy lukier. Wmiseczce mieszamy cukier z sokiem z cytryny aż do uzyskania lekko lejącej mazi.
Smarujemy przestygnięte ciasto i czekamy, aż lukier stwardnieje.

1 komentarz: