sobota, 22 czerwca 2013

Szybkie ciasto z malinami

To naprawdę szybko się robi. Dzieci /;)/ zgłosiły przyjście na kolację późnym popołudniem. Z głównym daniem dałam radę w godzinkę, ale ciasto robiłam już w trakcie kolacji. Zanim dotarliśmy do herbaty, było gotowe.















"Szybkie ciasto z malinami"

Na spód:

- 250g mąki
- szczypta soli
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajo
- 2 łyżki koniaku lub winiaku

Wszystko razem szybko posiekać, zarobić i włożyć na 20-30 min do lodówki.

Na masę:

- 200g kwasśnej śmietanki /najlepiej creme fraiche/
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki koniaku
- 300g malin
- cukier puder do posypania

Blaszkę do pieczenia natłuszczamy, smarujemy masłem. Wykładamy ciastem z lodówki, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.

Ser, śmietanę, koniak mieszamy razem w misce, smarujemy tą masą przestudzone ciasto i układamy na wierzchu maliny. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem, bo masa nie jest słodka.

2 komentarze:

  1. :< To ciasto tak pysznie wygląda :3 ale nie mogę go zrobić mamy w domu nie ma a ja malin nie mam :<<<

    OdpowiedzUsuń
  2. najochydniejsze ciasto jakie jadłam ! Ta masa to jakaś saamama sól ja nie wiem czy pani robiła to na wyczucie i nie próbowała... Nie polecam !

    OdpowiedzUsuń