wtorek, 25 czerwca 2013

Łatwy chlebek we włoskim stylu

Anita poznęcała się komentując mój chlebek z boczkiem. Wegetarianka jedna. Postanowiłam poprawić sobie humor kolejnym wypiekiem. Zwłaszcza, że na kolacje wybór był w domu niewielki. Padło na szybki chlebek we włoskim stylu. Chyba nawet Anicie się spodoba ;)














"Chlebek we włoskim stylu"

- 700g mąki pszennej / ja wzięłam z pełnego przemiału/
- 2 łyżeczki soli
- 10g suchych drożdży
- 400ml ciepłej wody
- oliwa do natłuszczania

Wymieszać suche składniki, dolać wodę i dobrze wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.
Zagnieść ponownie przez 3 min i podzielić na 2/3i 1/3. Ugnieść kule i odłożyć do wyrośnięcia najlepiej na wysmarowanej oliwą blaszce na kolejne pół godziny.

Nagrzać piekarnik do 220stC.

Na wysmarowanej oliwą blaszce położyć większą kulę, lekko spłaszczyć i naciąć na niej krzyż ostrym nożem.

2 komentarze: