piątek, 7 czerwca 2013

A może omlet z serem?

Taki omlet to świetnie odpracowuje pierwsze śniadanie. Delikatny, soczysty, a syczący i smaczny w tym samym czasie. No i trzyma przez długi czas, mnie potrafi przez kilka godzin. W każdym razie dłużej niż zwykłe kanapki na śniadanie.














"Omlet z cheddarem i kolendrą"

-2 jaja
- 2 łyżki startego cheddaru /lub innego twardego sera/
- kilka gałązek kolendry posiekanych
-łyżka wody
- sól, pieprz

Jajka roztrzepujemy z wodą w miseczce, dodajemy ser, kolendrę i przyprawiamy.
Wlewamy na wysmarowaną tłuszczem, dobrze rozgrzaną patelnię. kiedy lekko się zetnie od spodu, delikatnie podnosimy brzegi, żeby mogła tam wpływać masa jajeczna. Pod koniec podrzutem przewracamy omlet na drugą stronę. To działa. Kto się boi, może użyć szerokiej, drewnianej łopatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz