poniedziałek, 24 czerwca 2013

Chlebek z boczkiem

Naprawdę lubię wypiekać chlebki w domu. Myślę, że to wcale  nie jest ekonomiczne, produkcja takiego bochenka. Jak policzyć koszty składników, to o wiele bardziej się opłaca pobiec do sklepu po jakiś bochenek. Chyba, żeby wypiekać dla wszystkich sąsiadów ;). Ale nic nie zastąpi tego pełzającego po domu zapachu świeżego pieczywa i miłego trzasku pękającej pod naciskiem noża świeżej skórki...












"Chleb z boczkiem"

- 200g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- pół szklanki białego wina / w wersji przaśnej wody/
- 100 ml dobrej oliwy
- 250g chudego boczku pokrojonego w kostkę
- łyżeczka majeranku
- 150g świeżo startego parmezanu
- sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, wino i oliwę, mieszamy na gładką masę, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
Boczek i parmezan wsypujemy do masy mącznej. Dodajemy zioła, sól i pieprz.

Przekładamy masę do wysmarowanej podłużnej formy i wstawiamy do piekarnika na 45 min.

1 komentarz:

  1. też wypiekam chleb w domu, pewnie że ekonomiczniej a do tego smaczniej:)

    OdpowiedzUsuń