środa, 25 marca 2015

Włoskie sconsy z amaretto

Ich zaletą jest niezwykle krótki czas przygotowywania. Na smak też nie można narzekać. Do kawy na drugie śniadanie - wymarzone!
Oczywiście amaretto można podmienić na inny ulubiony likier. ja miałam w domu amarullę i też zagrało ;).


















"Włoskie sconsy z amaretto"

- 230g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 dag masła
- 100ml mleka
- 50ml likieru

Z podanych składników zagnieść ciasto, najlepiej wyrobić krótko mikserem. Jest bardzo elastyczne i bez trudu uformujemy z niego wałek, który potniemy na 8 plastrów ciasta. Ułożymy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do nagrzanego do 180stC piekarnika na dobre 10 min.

Podawać z dobrymi dżemami. Truskawkowy - rewelacja!

2 komentarze: