poniedziałek, 9 marca 2015

Sernik z dżemem truskawkowym

Muszę przyznać, że od kiedy w moim życiu pojawiły się serki ricotta i mascarpone, nazwa "sernik" nabrała nowego, delikatniejszego wydźwięku... a ten tutaj zrobiłam zupełnie bez mąki. Oprócz spodu, ale teraz bym już go sobie darowała i tylko grubo wysypała blachę tartą bułką. A co!


















"Sernik z dżemem truskawkowym"

Na spód:
- 100g masła
- 150g herbatników

Nadzienie:

- 250g ricotty
- 250g mascarpone
- 3 jaja
- 100g cukru
- zapach waniliowy
- ew. starta skórka z jednej cytryny

Herbatniki kruszymy i mieszamy ze stopionym masłem. Wykladamy nimi dno wysmarowanej tortownicy i odstawiamy na bok.

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ser, dobrze mieszamy. Osobno ubijamy białka i łączymy z masą serową, dodajemy zapach, ew. skórkę cytryny, mieszamy.
Pieczemy 30 min przy 200stC.

Jeszcze ciepłe - nie gorące! -ciasto delikatnie smarujemy dżemem truskawkowym.

6 komentarzy:

  1. I ten sernik bez mąki " trzyma formę " ? To niesamowite :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki jest rozmiar tortownicy ?

    OdpowiedzUsuń