niedziela, 22 marca 2015

Chleb zawijany z szynką i serem

Chleb z szynką i serem
Oryginalnie to jest włoski przepis, ale ja podmieniłam sobie część mąki na kaszę mannę, więc jest to przepis zmodyfikowany... to dzisiaj bardzo modne ;). Tak naprawdę to kolejna próba przemycenia tradycyjnie zdrowej potrawy do jadłospisu mojego nastolatka. Będę szczera: nieudana! Pizza tak, chlebek nie. Poddaję się :)
















"Chleb zawijany z szynką i serem"

-370g białej mąki
- 130g kaszy manny
- 2 łyżeczki drożdży suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy

- kilka plastrów szynki
- 100g startego sera lub pokrojonego w kostkę/ementaler bardzo dobry/

Wymieszać suche składniki w dużej misce, dodać wodę i oliwę i dobrze wyrobić starając się, żeby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza. Odstawić przykryte ściereczką co najmniej na godzinę.
Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na jako taki prostokąt.

Na każdym prostokącie ułożyć szynkę i posypać serem. Zwinąć w rulon, przenieść na wyłożoną papierem blachę podwijając końcówki. Przykryć i odczekać kolejne 30-40 min.

Piec w nagrzanym piekarniku 20-25 min.

Najlepsze na ciepło, ale na zimno też niczego sobie :).

1 komentarz: