poniedziałek, 2 lutego 2015

Cupcakes-motylki

Cupcakes-motylki
W kuchni dalej lodówa... więc piekę, co się da. Padło na cupcakes - motylki. Nie przetłumaczę "cupcakes", bo nie mogę się zdecydować. Co, babeczki? Ciasteczka? To jest tak typowy brytyjski wypiek, że nie ma sensu nadawanie mu na siłę polskiej nazwy... Tuczący, niezdrowy i smaczny :)














"Cup-cakes- motylki"

- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 175g mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja, lekko ubite widelcem
- kilka kroplizapachu waniliowego

Na krem:

150g masła
- 250g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- kilka kropli soku z cytryny na złamanie słodyczy

Natłuszczamy formę do pieczenia z wgłębieniami na drobne wypieki albo formę silikonową. jest bardzo wygodna przy tego rodzaju wypiekach.
Nagrzewamy piekarnik do 180stC.

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce na jednolitą masę. Metoda dowolna.
Przelewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. /U mnie zajęło to 35 min, ale ja upiekłam duże - wyszło 6/

W międzyczasie ucieramy na krem masło z cukrem, dodajemy pod koniec sok z cytryny i wodę.

Studzimy cupcakesy, ścinamy z nich ostrożnie górę, którą przekrajamy na pół. Dolną część smarujemy obficie kremem, a z dwóch górnych połówek układamy coś w rodzaju motylich skrzydełek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz