poniedziałek, 23 lutego 2015

Ciasto neapolitańskie

Ciasto neapolitańskie
To, co lubię u Brytyjczyków, to duże poczucie odpowiedzialności za ogólną kondycję społeczństwa. Jakoś im się przekłada, że jak "wszyscy" będą mieli lepiej, to oni sami też będą w to wliczeni. Dlatego chętnie wspierają wszelkie akcje dobroczynne albo fundacje, mające wspomóc rozwój nauki. Jedną z nich jest fundacja zbierająca środki na walkę z nowotworami. Można, np. wziąć udział w maratonie wpłacając na cele fundacji pieniądze zebrane wśród znajmoych. Najprzyjemniej pieniądze się zbiera zapraszając przyjaciół na popołudnie a kawą i likierami.. i słodkościami na stole. Ja upiekłam ten placek i zupełnie się nie chwaląc, ;) on właśnie odniósł największy sukces.








"Ciasto neapolitańskie"

Na ciasto:

- 0,5 kg białej mąki
- 200g cukru
- 200g masła
- 3 jaja

Na nadzienie:

- 400g ricotty
- 15dag cukru
- garść rodzynek
- skórka z 1 cytryny
- 100g ryżu
- łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto wrzucamy do miksera i krótko zarabiamy. Odstawiamy na bok, żeby chwilę odpoczęło.

W tym czasie gotujemy mleko z ryżem na małym ogniu. Dodajemy do niego połowę cukru i rodzynki oraz skórkę cytrynową.
W misce mieszamy ricottę z pozostałą częścią cukru, cynamonem i ew.dodatkowym żółtkiem dla koloru. Dodajemy lekko przestudzony ryż, mieszamy. /jeśli jest nadmiar mleka, to lepiej odlać/.

2/3 ciasta zużywamy na dokładne wyłożenie dna i boków posmarowanej tłuszczem blachy. Wlewamy nadzienie i przykrywamy je lekko rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.

Pieczemy 45 min przy 180 st C. Powinno wyjść cudownie złociste.

1 komentarz:

  1. Dziękuję bardzo za przepis, na pewno postaram się go wykorzystać przy najbliższej okazji:) Wygląda przeeepysznie:)

    OdpowiedzUsuń