środa, 12 listopada 2014

Słodkie bułeczki z Majorki

Słodkie bułeczki z Majorki
Ciekawe, czy naprawdę z Majorki i czy Chopin je sobie 200 lat temu podjadał... może i nie, bo podobno chudy był biedaczek, 49 kilo. Jak to sobie naukowcy wyliczyli, to naprawdę nie wiem, przecież waga się zmienia całe życie?


















"Słodkie bułeczki z Majorki"

- 230g mąki
- 1 jajo
- 3-5 łyżek ciepłego mleka
- 1.5 dag świeżych drożdży
- 50 dag masła
- 2 łyżki oliwy
-1/2 łyżeczki soli
- 50 dag cukru

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy w środku wgłębienie, wkruszamy drożdże, które zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy cukrem. czekamy kilka minut i zarabiamy ciasto. Dodajemy jajo, oliwę, sól. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyjmujemy ciasto z miski, zagniatamy ponownie i formujemy z niego w wybrany sposób około 16 wałeczków. /ruloników?/
masło rozpuszczamy  i zanurzamy w nim po kolei wałki z ciasta, a następnie układamy je zawijając w spiralki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czekamy kilka minut i pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz