poniedziałek, 3 listopada 2014

Słodki chleb z sezamem

Słodki chleb z ziarnami
Najlepsze do niego są ziarna sezamu. Ale... W moim domu zawsze jest jakieś "ale" i ma ono najczęściej wygląd nastolatka. A nastolatki, jak wiadomo, mają skaczące hormony, które mogą powodować zaskakujące zachowania. Jak np. okrzyki w stylu "sezam? fu! fu!"... Dlatego mój chleb ma ziarna dyni i słonecznika. Z odrobiną sezamu ;)














"Słodki chleb z ziarnami"

- 280g mąki
- 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100g cukru
- 5 dag miękkiego masła
- szklanka mleka
- 2 jaja
- trochę otartej skórki cytrynowej
- duża garść ziaren sezamu

Mieszamy w misce mąkę, proszek, sól, cukier i ziarna. Dodajemy mleko, masło i jaja, skórkę cytryny, ucieramy mikserem.
Przelewamy do natłuszczonej blaszki keksowej, ew. posypujemy odrobiną ziaren do dekoracji.
Pieczemy przy 180stC ok. godziny.

1 komentarz:

  1. lubię domowe pieczywo,bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń