wtorek, 4 listopada 2014

Pomarańczowe ciasto z blachy z rodzynkami

Pomarańczowe ciasto z blachy z rodzynkami
Mój czarny kot dał się zamknąć sąsiadce w jej domku w ogrodzie. To ona go tam zamknęła na cały weekend i wyjechała nieświadoma moich rozpaczliwych prób nakarmienia zwierzaka przez otwór na listy. O kostkach lodu nie wspomnę... Ale to ja zawracałam jej głowę o otwarcie domku w niedzielny wieczór, wyciągając nieszczęsną spod prysznica... Nie pozostało mi nic innego niż upiec dziękczynne ciasto...














"Pomarańczowe ciasto z blachy z rodzynkami"

- kostka masła
- 300g mąki
-2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220g cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki soku pomarańczowego
-starta skórka z dwóch pomarańczy
- 200g rodzynek

Cukier puder i sok pomarańczowy na lukier.


Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jaja i pozostałe składniki. Rodzynki na końcu.
Blachę do ciatsa dobrze natłuszczamy, przelewamy do niej masę i wstawiamy do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180stC. Pieczemy ok. godziny.

Studzimy. Z cukru pudru i soku pomarańczowego ucieramy gładki lukier i smarujemy nim ciasto.
Niezbyt skomplikowane ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz