czwartek, 23 maja 2013

Zupa krem z warzyw korzeniowych

 To jest prawdziwa pychotka, ale trzeba koniecznie dodać serka mascarpone. Robi w smaku olbrzymią różnicę, ale jak bardzo na korzyść!! Sama zjadłam dwie miseczki, choć wyrzuty sumienia siedziały obok na stole i patrzyły mi prosto w oczy :)!
















"Zupa-krem z warzyw korzeniowych"

- 2 duże marchewki w kostkę
- seler w kostkę
- pietrucha w kostkę
- 2 ziemniaki w kostkę
- cebula w kostkę
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- sól, pieprz
-mascarpone na wydaniu

Masło rozgrzewamy w dużym rondlu. Podsmażamy warzywa przez 3-5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy na chwilę. Zalewamy wodą 2 cm nad powierzchnię warzyw, dosmaczamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 min. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i miksujemy. Można jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie za mocno.
Nalewamy do talerzy, dekorujemy łyżką mascarpone. Rozprowadzamy ser, póki zupa jest dobrze ciepła.
Ale dobre! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz