środa, 29 maja 2013

Zupa brokułowa z cheddarem

Najgorzej, jak się coś robi "na leniucha". Ani w tym nie ma większego sensu i rezultat też najczęściej wychodzi taki sobie. Myślę tu o swoich ekologicznych warzywach dostarczanych co czwartek pod moje drzwi. Nigdy nie wiem, co przyjdzie w zamówieniu, a jednak jest mi z tym zbyt wygodnie, żeby z niego zrezygnować. W ten sposób muszę wymyślać sposoby na zagospodarowanie dostarczanego towaru, którego czasem zbiera się w nadmiarze. Jak z brokułami, które pojawiają się prawie co tydzień. W ten sposób mieliśmy zupę brokułową!










" Zupa brokułowa z cheddarem"

- pół kilo brokułów podzielonych na korzeń i kwiaty
- 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 cebula posiekana
- trochę oliwy
- starty ser cheddar
- trochę śmietanki

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, ziemniaka i ogonki brokułów. Przesmażamy, dodajemy kwiaty brokułów, zalewamy wodą, solimy, przykrywami i gotujemy pod przykryciem 20 min. Miksujemy, mieszamy ze śmietaną i na wydaniu posypujemy tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz