czwartek, 11 października 2012

Ciasto z musli chrupiące bardzo

A więc tak... co do zasady to bardzo fajny przepis. Tylko nie wolno zbytnio ufać czasowi pieczenia i wyjąć formę z pieca, jak wszystko jest złociste... a nie brązowe. Jak u mnie. I tak szybko zniknęło.















"Chrupiące ciasto z musli"

-250g masła
- szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- dobre 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka chrupków kukurydzianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki płatków migdałowych
-pół szklanki drobnych suszonych owoców, np. żurawin

Masło podgrzewamy z cukrem i miodem w niewielkim garnku do rozpuszczenia. Suche składniki mieszamy w misce, a następnie łączymy je ze słodką masą maślaną.
Niską formę do pieczenia wykładamy papierem i dodatkowo natłuszczamy. Przelewamy w nią gotową masę i dobrze uklepujemy.
Pieczemy w temp 160st C przez około 40-45 min, może mniej.
Studzimy i kroimy na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz