poniedziałek, 1 października 2012

Mufinki kukurydziane na śniadanie

Śniadanie inne niż zazwyczaj? To przyszło na mnie tego ranka. Zbiegły się dwie sprawy: samochód utknął u mechanika co oznacza, że ja utknęłam w domu. Po drugie Środkowy wyjeżdżana studia. Dzisiaj. Pospieszny przegląd lodówki zatroskanej matki ujawnił poważne braki w zaopatrzeniu. Ale mąka, boczunio i serek się znalazły. I parę innych rzeczy, ale te wystarczyły na "inne" śniadanie.













"Mufinki kukurydziane z boczkiem i serem"

- 150g mąki kukurydzianej
- 150g mąki pszennej
- 300ml jogurtu lub maślanki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 8 dag roztopionego masła
- 10 dag sera cheddar pokrojonego w kostkę
- 80g bekonu pokrojonego w kosteczkę i przesmażonego

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, porządnie mieszamy. Ser i bekon dodajemy na końcu. Rozlewamy masę do papierowych foremek i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. 15 min z termoobiegiem, chwilę dłużej bez.

2 komentarze:

  1. Jak ja lubię takie jedzonka. Wystarczy poszperać w lodówce, pomyśleć chwilkę i już:))

    OdpowiedzUsuń