poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ciasto jabłkowe z budyniem

Wszystkim się nie dogodzi i to prawda. Dlatego się nie przejęłam, że tylko część rodziny zareagowała entuzjastycznie na ten model jabłecznika. To prawda, jest mało słodki więc podpasował wszystkim, którzy odżywiają się "zdrowo" ;) A łasuchy... muszą poczekać na kolejną szarlotkową odsłonę!












"Ciasto jabłkowe z budyniem"

- 300g mąki
- mały proszek do pieczenia
- 15 dag tłustego twarogu
- 6 łyżek oleju i tyleż mleka
- 8 dag cukru

Na nadzienie:

- 1,5 torebki budyniu waniliowego bądź bananowego
- 350 ml mleka
- 7 dag cukru
- kg kwaskowych jabłek
- 100ml śmietany
- jajo

Miksujemy składniki na ciasto i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Budyń zagotowujemy wraz z mlekiem i połową cukru, studzimy. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w plasterki.
Kiedy budyń przestygnie dodajemy do niego śmietanę, żółtko i pianę ubitą z białka.

Ciasto rozwałkowujemy, udaje się to łatwo, wykładamy nim blachę. Na cieście rozsmarowujemy budyń i układamy na nim plasterki jabłka. Posypujemy pozostałym cukrem i pieczemy 35-40 min na 180st C.

2 komentarze: